متن خبر:
ذات الریه
عفونتی است که منجر به التهاب و پرشدن فضای داخل ریه ( آلوئول ها ) و مجاری هوایی کوچک ، از مایع می گردد . به دنبال ایجاد عفونت گلبولهای سفید به طرف ریه ها حرکت می کنند تا با عفونت مبارزه نمایند . اما این جریان منجر به اختلال عملکرد اصلی ریه که همان دریافت اکسیژن از هوا و انتقال آن به سیستم گردش خون ( و در نتیجه در تمام بدن ) است می گردد .
علت بیماری
میکروب های متنفاوتی عامل ذات الریه هستند. اگر چه بعضی از این میکروب ها شایع و تشخیص آنها آسان است ، اما در بسیاری موارد تشخیص عامل بیماری بسیار مشکل می باشد .
منشا ء عفونت :
برخی از میکرو ارگانیسم ها خصوصا ویروســـها همراه تنفس وارد ریه می شوند . فرد دچار عفونت ، با عطسه و ســــرفه ، میکرو ارگانیسم ها را وارد هوا می کند . بعضی از میکروبهایی که به طور معمول در حلق افراد زندگی میکنند بی ضرر هستند . در صورتی که شخص به هر علت از جمله به علت ابتلا به ویروس ، ضعیف شده باشد ، این میکروبها به درون ریه ها راه می یابند
برخی از انواع این بیماری که نایاب تر است ممکن است از منشاء غیر عادی ایجاد گردند .
میکروبهایی که سبب بیماری لژیونر می گردند گاهی اوقات به علت اشکال در سیستم تهویه از طریق این سیستم ها و همچنین توسط دوش های آب انتقال می یابند . همچنین عامل بیماری سیتا کوزیس معمولا توسط طوطی به انسان منتقل می شود .
چه کسانی در معرض ابتلا به ذات الریه هستند و میزان شیوع آن چقدر است ؟
هر فردی ممکن است به ذات الریه مبتلا شود ، حتی اگر جوان وسرحال باشد . با این وجود در کودکان ، سالخوردگان ، افراد سیگاری و اشخاصی که در اثر یک بیماری طولانی مدت ( مخصوصا همراه با اختلال ایمنی ) ضعیف شده باشند ، شیوع ذات الریه بیشتر است .
علائم بیماری
از علائم این بیماری معمولا تب ، احساس کسالت و بی اشتهایی است . این بیماری تقریبا در بیشتر مواقع با سرفه ( اغلب به همراه خلط کثیف ) و تنگی نفس ( با احساس سنگینی در عضلات قفسه سینه ) همراه است . در صورتی که عفونــــــت ، پرده پوشش ریه ( جنب ) را در گیر سازد ، سبب درد در ناحیه قفسه سینه می شود که با تنفس ، این درد افزایش می یابد . این وضعیت را پلورزی یا ذات الجنب می نامند .
درما ن
بیشترین اثر درمانی را آنتی بیوتیک ها دارند . مصرف زیاد مایعات حائز اهمیت است و گاهی اوقات ممکن است داروهای مسکن مورد نیاز باشد . اکثر بیماران مبتلا به ذات الریه در منزل و به کمک دستورات پزشک معالج ، بهبود می یابند . اما در حدود یک ششم از بیماران به قدری بد حال هستند که باید آنهارا جهت مراقبت های ویژه به بیمارستان انتقال داد . اگر چه بیشتر بیماران بهبودی کامل می یابند و تبشان نیز به سرعت از بین میرود اما هنوز احساس خستگی و بی حالی در آنها ادامه می یابد . متاسفانه عده ی کمی نیز در اثر این بیماری جان خود را از دست میدهند .
پیشگیری
از آنجا که افراد سیگاری بیشتر از همه در معرض این بیماری هستند ، ترگ سیـــــگار مهمترین عامل پیشگیری از این بــــیماری می باشد . تزریق واکسن آنفولانزا با شروع فصل بیماری ( پاییز و زمستان ) برای اشخاصی که سابقه طولانی بیماری ریوی دارند توصیه می شود . در حال حاضر واکسنی برای مقابله با شایعترین عامل ذات الریه یعنی پنوموکوک وجود دارد . این واکسن برای بیمارانی که مشکلات قلبی و ریوی دارند نیز توصیه می گردد .