
با شروع فصل امتحانات، همهی دانش آموزان در تکاپوی درس خواندن و آمادگی برای امتحانات نیمسال اول و بعضی هم به دنبال جبران عقب ماندگی در بعضی درسها هستند. نکات زیر میتواند در این روزها به شما کمک کند بهتر درس بخوانید، بهتر یاد بگیرید و بهتر آزمون دهید.
روشهای درست مطالعه:
مرحلهی اول به صورت عمیق به مطالعهی مطالب میپردازیم و مفهوم و موضوعات عنوانشده را درک میکنیم. در مرحلهی بعدی درسها به دو قسمت تقسیم میشوند:
الف- درسهای حافظهمحور مثل ادبیات
ب- درسهای استدلالی مثل ریاضی
برای یادگیری درسهای حافظهمحور باید تلاش کنید تا با از بر گفتن و پرسیدن از خود مطالب را وارد ذهن خود کنید اما برای یادگیری درسهای استدلالی باید با حل تمرین و مسئله از یادگیری خود مطمئن شوید.
یادگیری و مطالعه رابطهی تنگاتنگ و مستقیم با هم دارند و باید قبل از هر چیز مطالعهای فعال و پویا داشته باشید.
باید با برنامهریزی درس بخوانید و بعد از هر ۱ ساعت یا ۱ ساعت و نیم در حد ۱۵ دقیقه استراحت کنید و از اتاق خارج شوید.
زیر نکات و فرمولهای مهم خط بکشید و یادداشتبرداری کنید و اشکالات درسی خود را یادداشت کنید و در روزهای باقیمانده به امتحان از دوستان یا دبیر خود بپرسید.
در مرحلهی آخر مرور کردن را فراموش نکنید. هر انسانی به طور معمول ۴۰ تا ۵۰ درصد مطالبی را که یاد میگیرد بعد از ۲۴ ساعت فراموش میکند و تنها مرور کردن است که از این موضوع جلوگیری میکند و البته از اهمیت خاصی برخوردار است.
مزایای شیوهی صحیح مطالعه:
۱- زمان مطالعه را کاهش میدهد.
۲- میزان یادگیری را افزایش میدهد.
۳- مدت نگهداری مطالب در حافظه را طولانیتر میکند.
۴- بهخاطرسپاری اطلاعات را آسانتر میسازد.
نکاتی که باید در ایام امتحانات رعایت شود:
۱- از عوامل و چیزهایی که باعث حواسپرتی میشود دوری کنید؛ بهخصوص در این دوران گوشیهای خودتان را خاموش کنید و همچنین عوامل استرسآور و همکلاسیهایی که اضطراب شما را زیاد میکند از خود دور کنید.
۲- یک ساعت قبل از امتحان از درس خواندن دست بکشید.
۳- بعد از شروع امتحان سعی کنید ابتدا پرسشهایی را که از نظر شما آسان هستند پاسخ دهید و وقت خود را با نگران شدن و فکر کردن به عواقب امتحان و کنجکاوی دربارهی اینکه دیگران چه میکنند هدر ندهید.
۴- محیط ناآرام و تنشزا از عوامل عدم موفقیت در دوران امتحانات است. آرامش روانی در این دوران اهمیت زیادی دارد.
۵- صورت سؤال را با دقت بخوانید و زیر جملههای مهم و منفی و کلیدی خط بکشید.
۶- مطالبی را که مورد تأکید دبیرتان بوده عمیقتر مطالعه کنید چون احتمالاً از آنها سؤال طرح خواهد شد.
۷- سعی کنید قبل از شروع هر درس مطالب را طبقهبندی کنید و قسمتهایی که ارزش نمرهای بالاتری دارد اول بخوانید؛ البته اگر مباحث به هم وابسته نیست.
۸- سعی کنید پاسخنامهی شما بسیار تمیز و خوانا باشد تا تصحیح آن با مشکل مواجه نشود و نمرهتان کم نشود. تا پایان، جلسهی آزمون را ترک نکنید. ۱۰ دقیقهی پایانی به بررسی پاسخهای خود بپردازید و سؤالات ناقص را کامل کنید.
۹- زمان اختصاص دادهشده را در نظر بگیرید. برای رعایت مدیریت زمان در جلسه، هر ۱۵ دقیقه به ساعت خود نگاه کنید تا از نظر زمانی دچار مشکل نشوید.
تغذیه در ایام امتحانات
وعدهی غذایی صبحانه بسیار مهم است. معدهی خالی اجازهی تفکر در جلسهی امتحان را نمیدهد. یک لیوان شیر یا یک کاسه عدسی و نان و پنیر و چای شیرین مناسب برای صبحانه است. سعی کنید از خوردن تنقلات پرهیز کنید و از خوردن غذاهای سنگین که هضم طولانی دارد پرهیز کنید و در این دوران خوردن غذاهای دریایی مثل ماهی که غنی از فسفر است توصیه میشود. خواب کافی و بهاندازه هم برای بازدهی بهتر در امتحانات ضروری است.
منبع: (با کمی تغییر): کانون فرهنگی آموزش
اردلان تحیری