سلسله مقالات مطالعه و یادگیری (۱)

سلسله مقالات مطالعه و یادگیری (۱)

پیام ها: 0
فایل ها: 0
لینک کوتاه:
emamrezaedu.com/m4YGx
متن خبر:

این سلسله مقالات بر پایه ی کتاب روشهای یادگیری که دکتر علی اکبر سیف ترجمه فرموده اند نگارش شده. امید آنکه موجب توفیق عزیزان و دوستان گرامی شود .

ان شا الله ازین به بعد طی پست های متفاوت، هر مرتبه یک بخش رو براتون آماده می کنم.

 

مقدمه:

چگونه بعضی از افراد مطالب، جمله ها و یا شماره ها را خیلی سریع به خاطر می سپارند؟ بعضی از دوستانمان مطالب گفته شده سر کلاس را تا مدت ها بخاطر دارند. چرا؟! آیا آنها حافظه ی قوی تری دارند؟ بله؟! پس چرا عده ای از دانش آموزان با کمی تلاش به سطح افراد موفق کلاس و یا مدرسه می رسند؟ اگر آنها می توانند پس همه می توانیم خود را در سطح افراد موفق بالا بکشیم. اما چگونه؟! افراد موفق بصورت ناخودآگاه و یا حتی خودآگاه یاد گرفته اند که از یک سری روش برای بهبود عملکرد مغز و حافظه ی خود استفاده کنند. در این سلسله ی مقالات سعی داریم شما را با نحوه ی عملکرد حافظه و شیوه های صحیح مطالعه آشنا کنیم. شناخت حافظه و نحوه ی عملکرد آن به ما کمک می کند تا بهتر حافظه ی خود را مدیریت کنیم و با شیوه ی مخصوص به خود مطالعه کنیم. و طبیعتا آشنایی با شیوه های مطالعه ی صحیح، موجب می شود تا راهبرد هایی کاربردی را در شیوه ی مطالعه ی خود بگنجانیم. این سلسله مقالات تنها برای دانش آموزانی که احساس ضعف در شیوه ی مطالعه ی خود می کنند، نیست! بلکه همه می توانند با مطالعه ی این سری، به موفقیت هایی درخور در نحوه ی مطالعه و به خاطرسپاری مطالب دست پیدا کنند!

 

احساس، ادارک، توجه 

تا حالا دقت کردید؟ بعضی از مطالب رو خیلی خوب به خاطر میاریم اما بعضی رو نه. خیلی پیش اومده که دانش آموزانی به من گفتن وقتی از فلان کلاس بیرون میایم اصلا یادمون نمیاد که دبیر چی سر کلاس گفته در حالی که وقتی از کلاس دیگری خارج میشم مطالب رو به خوبی به یاد داریم و حتی ممکنه تا جلسه ی آینده هم کاملا یادمون باشه

حتی اگه موارد بالا رو تجربه نکرده باشید، حتما متوجه شدید که فیلم خاصی رو کاملا به یاد می آرید اما ممکنه در به یاد آوردن حرف های یک دبیر دچار مشکل بشید؟! نه؟ اما واقعا چرا اینطوریه؟!!!

برای رسیدن به جواب بیایید یکمی با نحوه ی عملکرد حافظه آشنا بشیم.

اطلاعاتی که ما از محیط میگیرم، حالا هر اطلاعاتی، از گرم بودن هوا گرفته تا درس ریاضی همه از طریق حواس پنچگانه ادراک میشن.(به اینها میگن احساس) مثلا زمانی که دستمون به بخاری داغ می خوره، اول از طریق حس لامسه گرما رو متوجه میشیم و بعد از پردازش مغزمون گرما رو ارداک می کنیم. به بیان ساده تر ما از طریق حواس فقط میبینیم، میبوییم یا حس می کنیم اما با ادراک می فهمیم !! زمانی که مشغول تماشای فیلم محبوبتتون هستید رو تصور کنید. از طرق حواس اطلاعات بیشماری به مغز شما میرسه؛ مثل سفتی و نرمی مبلی که روش نشستید، جنس کنترلی که دستتونه ، دمای هوا، صداهای اطراف، میزان روشنایی محیط و . . . همه ی این اطلاعات به مغز می رسه اما چرا وقتی کسی صداتون میزنه، نمیشنوید؟ در حالی که طبق گفته ی بالا میدونیم صدا رو احساس کردیم؟ یعنی صدا به گوشمون رسیده.

چون مغز از بین همه ی اطلاعاتی که از حس کردن به دست آورده فقط یه تعدادی رو انتخاب می کنه و بقیه رو به صورت خودکار حذف میکنه، مثل صدایی که در مثال بالا گفتم. مغز صدا رو حذف کرده!

اما مغز بر چه اساسی انتخاب می کنه که کدوم اطلاعات رو حذف کنه و یا نگه داره؟

جواب، “توجه” هست!! چون موقع تماشای فیلم توجه ما به اتفاقات توی فیلم هست بنابراین مغز اطلاعات دیگه رو تا حدودی حذف می کنه تا بیشترین توانشو برای به خاطرسپاری فیلم بذاره.

خب، شما الآن اولین کلید طلایی برای یادگیری بهتر رو در اختیار دارید. پس از همین الآن سعی کنید زمانی که مشغول مطالعه یا سر کلاس هستید تمام توجه تون رو روی مطلبی که می خونید یا صحبت های دبیرتون متمرکز کنید. جالبه که بدونید ما حدود ۷۵% مطالب رو سر کلاس یاد میگیریم!! پس اگه توجه تون سر کلاس کاملا به صحبت های دبیر باشه، کلی از بار مطالعه توی خونتون کاسته میشه! ؛-)

 

اردلان تحیری

تو هم می تونی با ورود به سیستم، نظرت رو با ما به اشتراک بذاری...
نظرات: